BIJELI TARTUF JE DRAGULJ ISTARSKE GASTRONOMIJE. KAO I DRUGE VRSTE TARTUFA, I BIJELI TARTUF JE NAJBOLJI SVJEŽI. REŽE SE NA VRLO TANKE PLOŠKE PREKO MESA, TJESTENINE I NADJEVA.

 

Moderna kuhinja ga sve više koristi i u desertima: kolačima, sladoledima, kremama i čokoladi, mada ih u tradicionalnoj istarskoj kuhinji chef Marko najviše koristi na fužima, njokima i pljukancima te naribane preko fino pečenog bifteka.

 

Tartufi su gljive koje rastu ispod zemlje na dubini od 10-30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi.

 

U tu svrhu se u Istri koriste posebno izdresirani psi koji njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive. Najznačajnije stanište tartufa je siva zemlja u vlažnoj, hrastovoj Motovunskoj šumi.

 

Danas službeno počinje sezona bijelih tartufa. Magična Istra, mistična Motovunska šuma, za vrijeme berbe tartufa, u snenim zorama prije izlaska sunca, skrivajući tragače i njihove pse u potrazi za istarskim zlatom, djeluje uistinu impresivno. Traganje za tartufima uvršetno je i u turističku ponudu Istre.

 

Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije te postiže i najveću cijenu na tržištu. Ima specifičan, jak, prodoran miris po bijelom luku i starom siru. Ova skupocijena gljiva doslovno se mjeri u gramima, poput zlata.

 

Livade, malo mjesto u srcu doline rijeke Mirne, poznato je kao centar čuvenog istarskog bijelog tartufa. Kao i svake godine, tako se i ove održava maratonska manifestacija „Dani Zigante tartufa“, svaku subotu i nedjelju od 18.09. do 31.10.2016. Ovo je iznimna prilika za upoznavanje i degustaciju bijelog tartufa.