JESEN JE GODIŠNJE DOBA KOJEMU SE UVIJEK VESLIMO, NE ZBOG HLADNIJEG VREMENA I DOSADNE KIŠE, VEĆ ZBOG BOGATSTVA PLODOVA KOJE DONOSI.

 

Kombinacija kiše, rose i blage temperature idealna je za rast gljiva. Osim konzumiranja, i branje jesenjih gljiva prava je avantura i poslastica za zaljubljenike u prirodu i hranu. U Konobi Jadruhi mi ih beremo i pripremamo samo za Vas!

 

Za Istru možemo reći da je gljivarski eldorado, jer nigdje u Hrvatskoj nema toliko različitih vrsta. Mnogobrojna nalazišta uvjetovana su raznovrsnim raslinjem, koje uspijeva zbog različite mikroklime središnje Istre i njezina obalnoga područja.

 

Najpoznatije gljive u Istri su vrganji i lisičarke, zatim sunčanice, blagve, smrčak i rujnica, a posebno mjesto, kao delicija, zauzimaju tartufi. S nutritivnog stajališta gljive su poznate po visokom udjelu proteina pa se nazivaju i mesom biljnog svijeta.  Glive su zdrava namirnica, male kalorijske vrijednosti, niskog udjela masti, a bogate vlaknima, mineralima i vitaminima.

 

U Konobi Jadruhi možete degustirati ukusna i maštovita jela od samoniklih gljiva istarskog kraja. Zahvaljujući trudu i bogatom iskustvo naših kuhara, kušat ćete gljive pripremljene na tradicionalni istarski način, ali i nove, moderne varijnte jela s ovom kraljicom jeseni.

 

Da li pečene, pržene, pripremljene kao ragu, kuhane u salatama ili pirjane u rižotu, kombinirane sa svinjetinom, junetinom ili piletinom, gljive su pravi praznik za nepce, ali i sva druga osjetila.

 

Ako samo slijedite zamamni miomiris ukusno pripremljenih gljiva, put će vas dovesti direktno u Konobu Jadruhi nadomak Vižinade. U našoj kuhinji ovih dana gospodare vrganji i lisičarke!

 

Očekujemo Vas!